Skraplotter

Skraplotter är förmodligen det första som många kommer att tänka på när de hör ordet lotteri. Och få saker kan väl styras mer av slumpen än ett förhandsdraget lotteri där det enda som kan avgöra utgången är vilken lott du plockar från linan eller ur högen? Den skraplott vi känner igen idag fick sin form i mitten av 1970-talet då man på allvar började trycka datorgenererade serier av latextäckta skrapfält för massorna. Idag väljer fler och fler att spela med digitala skraplotter på nätet, men frågan är ändå om de fysiska versionerna någonsin kommer att försvinna. Som present är de ju perfekta, och vem minns inte spänningen när man som barn fick låna en enkrona för att skrapa en Trisslott som potentiellt kunde ge så mycket mer!

Triss

Trisslotten är förmodligen vår mest folkkära skraplott. Sedan 25 år tillbaka har folk skrapat denna lott i hopp om stora förmögenheter, och många har också lyckats under årens lopp. Lottens utformning är enkel (kanske är det det som är orsaken till dess framgång?) med nio skrapfält. Får man tre lika summor så har man vunnit det värde som summorna representerar, och det går också att dubbla eller i sällsynta fall mångdubbla sina vinster med hjälp av en extra skrapruta nere i hörnet (ej att förväxla med kontrollrutan!). Utöver pengar så kan en Trisslott även ge möjligheten att få åka till TV4-studion för att få skrapa på bästa sändningstid. Då kan man istället för ett engångsbelopp vinna exempelvis 25 000 kronor i månaden, i 25 år.

Skrap-Pyramid

Skrap-Pyramid är en premiumlott från Svenska Spel. Den kostar 30 kronor, men ger också mer spel för pengarna än de lite enklare lotterna. Lottens skrapfält är formade till byggstenar i en pyramid. Pyramiden har i sin tur två halvor, och det räcker med att skrapa fram en vinst på den ena halvan för att vinna. Det fina med Skrap-Pyramid är också att man kan fortsätta skrapa även när man har vunnit: det går nämligen att vinna flera gånger på denna lott! Skrap-Pyramid finns att spela både i spelbutiker och på nätet där den är en av Svenska Spels populärare lotter.

Tia

Tia-lotten är en av de mest köpta skraplotterna i Sverige, kanske just på grunda av att den är så billig (tio kronor). Vinstnivåerna är något lägre än i exempelvis Triss och Skrap-Pyramid, men i gengäld så är utbetalningarna fler. Det finns olika typer av tia-lotter, inklusive Stjärnvinst och Kalasvinst. Får man tre stjärnsymboler på Stjärnvinstlotten så vinner man summan av alla belopp på hela lotten, får du tre stycken paket på Kalasvinstlotten så får du 10 000 kronor per år i upp till tio år.

 

 

Arkiv

Bookmarks