Postkodlotteriet

Postkodlotteriet är ett koncept som ursprungligen kommer från Nederländerna. Det har blivit enormt populärt här i Sverige, och går helt enkelt ut på att man deltar med sin postkod som lott. Postkoden är i sin tur bestående av deltagarens postnummer och två extra bokstäver. Alla lotter har också tre stycken så kallade slutsiffror.

Fem dagar i veckan dras en vinnande postkod. Vinnaren med den korrekta koden vinner då vanligtvis 10 000 kronor, medan alla i samma postnummerområde får 1000 kronor per lott. På fredagar tiodubblas vinsterna med resultatet att en lycklig vinnare får hela 100 000 kronor medan övriga i grannskapet kan vinna 10 000 kronor vardera (eller per lott om de har flera). Varje lott kostar 150 kronor i månaden att ha, och under 2010 gick 40 % av omsättningen tillbaka till spelarna i form av vinster.

Många tycker om att spela Postkodlotteriet, eftersom en relativt stor andel av vinsten (29 %) går till välgörenhet. För närvarande har lotteriet 35 olika förmånstagare, bland andra Rädda Barnen, Amnesty International, Läkare utan gränser och Världsnaturfonden WWF. Att delta i lotteriet har för många blivit ett sätt att skänka till välgörenhet, samtidigt som man faktiskt har en chans att vinna stort själv. Antalet vinnare är stort, och lotteriets själv idé bygger till viss del på att man inte vill känna sig utanför gemenskapen när ens postnummer vinner.

Organisationen har dock stundtals hamnat i blåsväder, dels för en reklamkampanj där man befanns skyldig till att överdriva vinstchanserna i lotteriet, dels för att ledningen med VD Niclas Kjellström-Matseke i spetsen plockar ut miljonbelopp i lön varje år trots att man profilerar sig som ett välgörenhetslotteri. En del av Postkodlotteriet är också programmet Postkodmiljonären som leds av Richard Sjöberg. Programmet är en nyversion av det populära frågeprogrammet Vem Vill Bli Miljonär, och är ett skicklighetsspel snarare än ett lotteri. Vinstpengarna kommer dock från Postkodlotteriets kassa.

Arkiv

Bookmarks