Lotto

Lotto är själva essensen och definitionen av lotterispel. Hela begreppet lotteri mynnar ju från detta, från början italienska, ord som sedan 1500-talet kännetecknat ett slumpspel med möjligheten att vinna pengar.

Här i Sverige började Svenska Spel med sin lansering av Lotto år 1980. Från början var det en dragning i veckan som gällde (ni minns säkert lördagsdragningen), men sedan några år tillbaka håller TV4 två dragningar vardera på onsdagar respektive lördagar. Precis som för andra spel som Stryktipset, Måltipset och Europatipset kan man välja att spela Lotto med Joker (som är ett eget lotteri i sig). Den som lyckas pricka in sju rätt på Lotto och två rätt på Joker vinner Drömvinsten, där minsta belopp är 75 miljoner kronor. I mars 2010 vann en person i Helsingborg över 214 miljoner kronor på Drömvinsten, så det kan vara minst sagt lukrativt att spela Lotto!

När man spelar Lotto handlar det om att pricka in sju slumpmässigt dragna nummer av 35 möjliga. Minsta vinst betalas ut vid fyra rätt, och den statistiska chansen att få fyra rätt är 1:59. Att få sju rätt bedöms ha en sannolikhet på 1:6 724 520, och för Drömvinsten måste man vara 1 på 337 915 578. Då Lotto är ett slumpspel finns det dock inget som hindrar att någon vinner Drömvinsten varje vecka, och under 2010 utföll den faktiskt hela sju gånger.

Just på grund av att Lotto är ett lotteri, spelar det ingen större roll om man väljer att konsekvent spela samma rad/er, eller om man vill fylla i nya siffror varje vecka. Många väljer därför att spela femveckorslotto för att slippa lämna in kupongerna så ofta. Tänk på att du bör ha ett spelkort om du använder långa lottotider, eftersom det annars är lätt hänt att man missar både spel och utbetalningar.

Arkiv

Bookmarks